Do-It-Yourself

Wanneer je kiest voor Do-it-Yourself van Limesco, ontvang je van ons een SIM-kaart die net iets anders werkt dan een reguliere SIM-kaart. Om van je SIM-kaart gebruik te kunnen maken, moet je een SIP-server hebben ingericht en Limesco laten weten met welke gegevens we gesprekken op jouw server kunnen laten termineren. Nadat je SIM-kaart vervolgens is geactiveerd en in je toestel is geplaatst, kun je aan de slag.

Zodra je gebruik maakt van sms of internet, worden alle technische zaken nog steeds door ons afgehandeld. Wanneer je echter een telefoongesprek begint, zullen wij dat gesprek niet afleveren op de bestemming met het gekozen nummer, maar vertalen naar SIP en afleveren op de door jou ingestelde server. Je bent nu zelf in staat om te bepalen hoe het gesprek verder wordt afgehandeld.

Hetzelfde gebeurt bij inkomende gesprekken. Wanneer iemand het 06-nummer belt dat aan je SIM-kaart is gekoppeld, zullen wij dat afleveren op jouw SIP-server. Op deze manier ben je zelf verantwoordelijk voor het routeren van het gesprek naar je mobiele toestel. Je kunt ook kiezen voor een alternatieve afhandeling van het gesprek.

Veel informatie over de mogelijkheden en werking kan je vinden op onze eigen wiki.

Wat kost dat dan?

Als je goed kijkt op de tarievenpagina, zie je dat er bij de Out-of-the-Box-variant betaalbare bundelloze tarieven staan. Wat opvalt bij DIY is dat er ook kosten worden berekend voor gesprekken naar de telefoon.

Dat heeft te maken met de termination fee die telecommaatschappijen afdragen voor het gebruik van het mobiele netwerk. Telco A krijgt geld van telco B als telco B een gesprek wil termineren in het netwerk van telco A. De reguliere telecomoperators verstoppen die termination fee in de kosten voor uitgaande gesprekken. Hierdoor lijken inkomende gesprekken gratis, terwijl er bij de operator wel voor wordt betaald.

De manier waarop dit gebeurt is niet bijzonder transparant. Voor Out-of-the-Box hebben we ervoor gekozen om te conformeren met de gevestigde orde. Dit is omdat het voor Nederlandse begrippen gek is om voor inkomende gesprekken te betalen.

Bij Do-It-Yourself is het mogelijk om een gesprek op te zetten naar de mobiele telefoon, vervolgens de PBX uit te laten bellen naar een ander nummer en deze twee gesprekken met elkaar te verbinden. Vanuit Limesco gezien (telco A) is het gesprek naar de mobiele telefoon precies zoals in bovenstaand voorbeeld.